Gyógytorna gyakorlatok porckorongsérvre – Mitől számíthat hatékony kezelésnek?

porckorongsérv

A modern idők ennek megfelelő problémákat hoztak magukkal. Az emberek többsége úgy gondolhatná, hogy mivel már minden nehéz feladat elvégzésére létezik valamilyen gépezet, ezért a komoly fizikai terhelés semmilyen körülmények között sem fogja megkeseríteni a mindennapokat. Ezzel párhuzamosan pedig kizárhatóak lennének a különféle ezzel járó sérülések. A kényelem ugyanakkor hasonló terheket ró a szervezte. Hiába az irodai feladatok ellátása, az egész napos ücsörgés egy fotelben, amit többségében otthon tovább folytatnak az emberek többsége, érdekes módon gyakran ugyanolyan gondokat tud okozni, mint amikor nagyobb súlyokat cipel valaki.

Bár senki nem fog beleszakadni a munkába, de a szervezet lassan leépül. Az izmok nem képesek elvégezni az alapfunkciójukat sem, aminek eredményeképpen elég már minimális terhelés és kész a baj. A porckorongsérv is többnyire így jön létre. Ehhez általában emelés kell, valamint az, hogy a gerincoszlop annyira meggyengüljön a torna elhanyagolása révén, ami a csigolyák elmozdulásához vezet.

A kialakulás ismeretében a megoldás is adott. A porckorongsérv egyik legbiztosabb kezelési módja a megfelelő gyógytornás kezelés. A hatékonyság tekintetében egyértelműen a megelőzés lenne az első, amire fontos összpontosítani. Ám, amíg nem alakul ki legalább a kezdetleges probléma, ami deréktáji, illetve nyakkörnyéki panaszokkal jár, addig a mozgást a legtöbben hanyagolják. Előfordul, hogy még ilyenkor is a pihentetésben keresik a megoldást, de ez nem fog már ekkor segíteni.

A fokozott terhelés, a megfelelő gyakorlatsorok elvégzése ellenben segít visszaépíteni azokat a tartószöveteket, amelyek stabilitást nyújtanak a későbbiekben. Az erősítés folyamatosan kell történjen, tehát a mozgás az élet szerves részévé kell tenni, ami segít az egészséget több szinten megőrizni. A gyogytornaszom.hu weboldal munkatársai személyre szabott és a sérülés állapotának megfelelő gyakorlatsorokat dolgoznak ki, aminek a hatása gyorsan érezhetővé válik. Nem éri meg várni, hogy a műtétig fajuljon a helyzet, hanem jobb mihamarabb cselekedni.