Óriási hiba megfeledkezni a kazán karbantartásról

kazán karbantartás
A kazán hibátlan működésének alapfeltétele a rendszeres, szakavatott felülvizsgálat. Ha valamilyen oknál fogva elmarad a kazán karbantartás és azt éveken keresztül senki sem végzi el, hétről-hétre növekszik a meghibásodások, alkatrész elromlások és akár a teljes leállás esélye.
Mindig felhívják ennek a fontosságára a figyelmet azok a szakemberek, akik természetesen el is tudják végezni a karbantartást, ha azt igényli valaki. De hogyan is történik a kazán karbantartás? Milyen lépésekből épül fel ez a folyamat? Az egyik legfontosabb részét a hőcserélő szennyeződés eltüntetése, illetve az égősor portalanítása jelenti.

A tisztítást továbbá nem ússzák meg a biztonságért felelős tartozékok, a kazántest és persze a kondenzvíz elvezető szifon sem. Ami még fontos, és amire mindig figyelnek a mesterek, az a kazán hőcserélőinek vízkőmentesítése, helyszíni savazása.
Szintén lényeges a vízfolyások, különféle szivárgások ellenőrzése szemrevételezéssel, illetve a szén-monoxid és gázszivárgás mérés. A kazán karbantartás részét képezi még a tágulási kiegyenlítő tartály nyomásellenőrzése és szükség esetén a levegő pótlás is. Épp ennyire fontos a fűtésfeltöltés, az optimális nyomás beállítás és az utántöltés, amit mindig a próbaüzem követ.

Minden tulajdonosnak a legjobb a kazáncsere teljes ügyintézéssel

Ha a kazán cserére szorul, akkor a legjobban biztosan úgy jár az ember, ha az egész folyamatot a szakemberek végzik. A kazáncsere teljes ügyintézéssel leveszi a technikai és az ügyintézési terhet is az ember válláról. Hogyan történik ez, mi a procedúra menete? Az első és egyben legfontosabb mozzanata az egésznek a helyszíni felmérés, amikor is a szakértők felmérik a csere lehetőségeit és egyeztetik a feltételeket.
A csere feltételeit szolgáló kémény áramlástechnikai számításait is elvégzik. A kazáncsere teljes ügyintézéssel nem lehetne teljes a fűtésrendszer alkalmasságának ellenőrzése nélkül, a gyári garancia elvárásainak felülvizsgálatával egybekötve. Muszáj továbbá egyeztetni egy kéményseprővel és az EPH szakvéleményt is meg kell szerezni.